niedziela, 25 maja 2014

Wielorybka w kuchni: sałatka z kapusty pekińskiej

Znów czerpię przepisy od kogoś, ale to jedna z lepszych rzeczy w Internecie, że można skorzystać z czyjegoś doświadczenia i zrobić coś, co ktoś już zrobił i poleca. Także dziś sałatka, a przepis na nią stąd.
Wielorybowi smakuje.




 Składniki:
  • kilka listków kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona papryka
  • 3 średnie ogórki konserwowe
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 15 dag żółtego sera (w kawałku)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Kapustę należy drobno pokroić. Kukurydzę i fasolę odcedzić i dołożyć do kapusty. Paprykę i ogórki pokroić w drobną kostkę, a ser zetrzeć na dużych oczkach tarki. Wszystkie składniki połączyć w dużej misce.
Sok z cytryny wymieszać z majonezem, jogurtem oraz przyprawami. Sosem polać sałatkę i wymieszać. Początkowo wydaje się, że sosu jest za mało, ale w rezultacie później warzywa puszczają soki i sałatka i tak robi się "mokra". 

Smacznego!


 

2 komentarze:

  1. Cieszę się, że smakowała i polecam się na przyszłość:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za przepis i też pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Za każde słowo - bardzo dziękuję.