środa, 4 czerwca 2014

Wielorybka w kuchni: muffinki z truskawkami

Lubię ten przepis z jednego prostego powodu: do stworzenia tych muffinek potrzeba tego, co zazwyczaj mam w domu. Z tego powodu jest bardzo przyjazny matce.
Przepis na ok. 20 sztuk niewielkich babeczek.






Składniki:
Mokre:  

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • szczypta soli 
Suche:
  • 2 szklanki mąki
  • 6 łyżek cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody
Dodatkowo: owoce (u mnie truskawki) lub dżem owocowy.

Wykonanie:
W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre. Następnie połączyć je (najlepiej trzepaczką, ale może być też mikser) - ważna kolejność: do suchych powoli dodajemy mokre składniki. W formie do babeczek układamy owoce i zalewamy ciastem. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego!

 P.S. Dziękuję za 10 000 wejść!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Za każde słowo - bardzo dziękuję.