czwartek, 23 kwietnia 2015

Wielorybka w kuchni: muffinki jabłkowe

Uwielbiam je! I polecam wszystkim, ceniącym swój czas.





Składniki:
2 jajka
2 szklanki mąki
0,5 szklanki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
2 jabłka
garść rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
miód do smaku (lub pół szklanki cukru - tak na moje oko)
ew. przyprawy (gałka muszkatołowa, przyprawa do piernika)

 
Wykonanie:
Nastawić piekarnik na 180 stopni. W jednej misce połączyć wszystkie sypkie składniki i wymieszać. Do drugiej miski wrzucić jajka, mleko, olei i wymieszać. Następnie dodać składniki mokre do suchych (ważna kolejność). Do całości dodać miód lub cukier i wymieszać. Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę, dodać do ciasta. Ciasto wlać do foremek na babeczki i piec ok. 30 min. (do momentu aż się ładnie zarumienią). 
Przepis pochodzi stąd.

2 komentarze:

Za każde słowo - bardzo dziękuję.