środa, 6 stycznia 2016

Wielorybka w kuchni: sałatka z mandarynkami

Wielorybka w kuchni...
...ostatnio rzadko bywa. Święta jednak sprawiły, że i ona tam musiała zajrzeć i chociaż kilka (naprawdę krótkich) chwil nad przygotowaniem jedzenia spędzić.


Może na pierwszy rzut oka nie wygląda apetycznie, ale smakuje naprawdę dobrze. Polecam. 

Składniki:
  • kapusta pekińska 
  • filet drobiowy
  • kilka mandarynek (świeżych)
  • mandarynki z puszki + sok 
  • spora garść orzechów włoskich
  • 2-3 ząbki czosnku
  • przyprawa do mięsa 
  • śmietana 18% lub jogurt naturalny
  • opcjonalnie: 2 łyżki majonezu
Wykonanie:
Filet pokroić na drobne kawałeczki, obtoczyć w przyprawie do mięsa (lub innych ulubionych) i obsmażyć na patelni. Kapustę pekińską umyć i pokroić. Mandarynki świeże obrać i pokroić, dodać te z puszki oraz sok, który został na jej dnie. Orzechy pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko wymieszać oraz dodać sos w dowolnej konfiguracji majonezu, śmietany i jogurtu naturalnego (ja daję najwięcej śmietany). Uwaga: zaraz po przygotowaniu bardzo wyraźnie czuć smak czosnku, osobom, które go nie lubią należy zmniejszyć jego ilość albo sałatkę podać dopiero dzień później - wtedy jej smak wydaje się być łagodniejszy.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wow. Czosnek i mandarynki razem. Dwa najlepsze smaki ever. Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. O,tak, też jestem miłośniczką jednego i drugiego. :)

    OdpowiedzUsuń

Za każde słowo - bardzo dziękuję.