Często w kuchni nachodzi mnie brak pomysłów. Bo musi być szybko, prosto i smacznie. (idealnie by było, gdyby jeszcze bez brudzenia, ale tego nie wymagajmy). Najwięcej problemów na pomysły mam w bezmięsne piątki. Dlatego racuchy, to taka miła, sympatyczna potrawa, która nie raz wybawia mnie z kłopotu.
Składniki:
- 1/2 l mleka
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 duże jabłka
- olej do smażenia
Jabłka obrać i pokroić w kawałeczki (niezbyt małe, aby było czuć smak jabłek - choć niektórzy nawet ścierają je na tarce). Pozostałe składniki zmiksować w misce, na koniec dodać jabłka i wymieszać całość, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Smażyć na oleju. Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Za każde słowo - bardzo dziękuję.