poniedziałek, 10 lutego 2014

Wielorybka w kuchni: racuchy

Często w kuchni nachodzi mnie brak pomysłów. Bo musi być szybko, prosto i smacznie. (idealnie by było, gdyby jeszcze bez brudzenia, ale tego nie wymagajmy). Najwięcej problemów na pomysły mam w bezmięsne piątki. Dlatego racuchy, to taka miła, sympatyczna potrawa, która nie raz wybawia mnie z kłopotu.

Składniki:


  • 1/2 l mleka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 duże jabłka
  • olej do smażenia  
Wykonanie:
Jabłka obrać i pokroić w kawałeczki (niezbyt małe, aby było czuć smak jabłek - choć niektórzy nawet ścierają je na tarce). Pozostałe składniki zmiksować w misce, na koniec dodać jabłka i wymieszać całość, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Smażyć na oleju. Można posypać cukrem pudrem.  

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Za każde słowo - bardzo dziękuję.