Wieloryb mówi, że nie można jej zepsuć, niezależnie od tego, co się do niej doda i w jakich proporcjach. A dla mnie ona musi mieć określony smak. Taki, który przypomina wspólne siedzenie przy stole i krojenie składników. Jak się dobrze zastanowić, to jedno z najmilszych moich dziecięcych wspomnień.
Składniki:
(warzywa średniej wielkości)
- 7 marchewek
- 4 ziemniaki
- 2 pietruszki (korzeń)
- groszek konserwowy
- 5 jajek
- 1 ogórek kiszony
- słoik majonezu (ok. 400 ml)
Marchewki, ziemniaki i pietruszki wymyć dokładnie (nie obierać!) i gotować, aż staną się miękkie. Skórkę obieramy dopiero po zagotowaniu, żeby zatrzymać w warzywach sok. Najkrócej gotujemy ziemniaki (żeby się nie rozlatywały). Ugotować i obrać jajka. Wszystko pokroić i wymieszać. Dołożyć zielony groszek i majonez.
Możliwe dodatki:
Kukurydza lub pomidory.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Za każde słowo - bardzo dziękuję.