piątek, 7 lutego 2014

Wielorybka w kuchni: tradycyjna sałatka jarzynowa

Jej smak, to smak mojego dzieciństwa. Pewnie tak, jak w większości polskich domów. 
Wieloryb mówi, że nie można jej zepsuć, niezależnie od tego, co się do niej doda i w jakich proporcjach. A dla mnie ona musi mieć określony smak. Taki, który przypomina wspólne siedzenie przy stole i krojenie składników. Jak się dobrze zastanowić, to jedno z najmilszych moich dziecięcych wspomnień.



Składniki: 
(warzywa średniej wielkości) 
  • 7 marchewek
  • 4 ziemniaki
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • groszek konserwowy
  • 5 jajek
  • 1 ogórek kiszony
  • słoik majonezu (ok. 400 ml) 
Wykonanie:
Marchewki, ziemniaki i pietruszki wymyć dokładnie (nie obierać!) i gotować, aż staną się miękkie. Skórkę obieramy dopiero po zagotowaniu, żeby zatrzymać w warzywach sok. Najkrócej gotujemy ziemniaki (żeby się nie rozlatywały). Ugotować i obrać jajka. Wszystko pokroić i wymieszać. Dołożyć zielony groszek i majonez.

Możliwe dodatki:
Kukurydza lub pomidory. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Za każde słowo - bardzo dziękuję.