niedziela, 2 lutego 2014

Wielorybka w kuchni: babka cytrynowa + lukier cytrynowy

Przepis od Teściowej, która uważa, że to ciasto nie może nie wyjść. I jako takie serdecznie polecam. 



Ogólnie, wszystko, co zamierzam tutaj wrzucać, to przepisy na kulinaria proste - bo tylko do takich się zabieram. Babka cytrynowa ma w tym spisie miejsce uprzywilejowane, bo czas, potrzebny na jej przygotowanie jest krótki (tyle, co starcie skórki cytryny, zmiksowanie innych produktów i pieczenie - ale na szczęście piekarnik jest samodzielny). Dodatkowo ma tę ciekawą właściwość, że bardzo szybko znika...


Babka cytrynowa
Składniki (na jedną formę - keksówkę):
  • 3 jaja
  • pół kostki margaryny
  • 20 dag mąki (ok. 3/4 szklanki)
  • 17 dag cukru (odrobinę mniej, niż mąki)
  • 1 cytryna - sok i skórka (może być 2/3 cytryny)
  • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce. Margarynę, cukier i żółtka ucierać w makutrze (ewentualnie mikserem), dodając mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sok i skórkę z cytryny. 
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać łyżką z resztą składników.
Wyłożyć na formę (posmarowaną masłem i bułką tartą lub z papierem do pieczenia). 
Piec ok. 50 min. w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni C.

Uwaga:
- najlepiej użyć mąki tortowej (ale może być każda pszenna);
- pieczemy, aż ciasto uzyska złoty kolor;
- dobrze, gdy ciasto pęknie.

Można posypać cukrem pudrem (ja tak najczęściej robię), albo posmarować lukrem cytrynowym, przepis poniżej.

Lukier cytrynowy
Składniki:
  • szklanka cukru pudru
  • sok z połówki cytryny 
Wykonanie:
Wycisnąć sok z cytryny. Wymieszać z cukrem pudrem na gładki lukier. Trzeba szybko smarować ciasto, ponieważ lukier szybko stygnie. 

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Za każde słowo - bardzo dziękuję.