Ogólnie, wszystko, co zamierzam tutaj wrzucać, to przepisy na kulinaria proste - bo tylko do takich się zabieram. Babka cytrynowa ma w tym spisie miejsce uprzywilejowane, bo czas, potrzebny na jej przygotowanie jest krótki (tyle, co starcie skórki cytryny, zmiksowanie innych produktów i pieczenie - ale na szczęście piekarnik jest samodzielny). Dodatkowo ma tę ciekawą właściwość, że bardzo szybko znika...
Babka cytrynowa
Składniki (na jedną formę - keksówkę):
- 3 jaja
- pół kostki margaryny
- 20 dag mąki (ok. 3/4 szklanki)
- 17 dag cukru (odrobinę mniej, niż mąki)
- 1 cytryna - sok i skórka (może być 2/3 cytryny)
- 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce. Margarynę, cukier i żółtka ucierać w makutrze (ewentualnie mikserem), dodając mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sok i skórkę z cytryny.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać łyżką z resztą składników.
Wyłożyć na formę (posmarowaną masłem i bułką tartą lub z papierem do pieczenia).
Piec ok. 50 min. w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni C.
Uwaga:
- najlepiej użyć mąki tortowej (ale może być każda pszenna);
- pieczemy, aż ciasto uzyska złoty kolor;
- dobrze, gdy ciasto pęknie.
Można posypać cukrem pudrem (ja tak najczęściej robię), albo posmarować lukrem cytrynowym, przepis poniżej.
Lukier cytrynowy
Składniki:
- szklanka cukru pudru
- sok z połówki cytryny
Wycisnąć sok z cytryny. Wymieszać z cukrem pudrem na gładki lukier. Trzeba szybko smarować ciasto, ponieważ lukier szybko stygnie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Za każde słowo - bardzo dziękuję.