To ciasto ma szereg zalet: jest odpowiednie, kiedy ma się ochotę na coś naprawdę słodkiego. Może nawet spełniać rolę tortu. Lekko wykwintne i delikatne.
Ma jedną wadę, a mianowicie, że trzeba do niego zużyć dużo jajek. Efekt jednak... satysfakcjonujący.
CIASTO - ciemny biszkopt
Składniki:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru (niepełna szklanka)
- 4 łyżki mąki (pół szklanki)
- 2 łyżki kakao
- szczypta proszku do pieczenia
- wiórki kokosowe (do posypania)
Wykonanie:
Żółtka z cukrem należy utrzeć na kogel - mogel. Białka ubić na
sztywno. Powoli dodawać pianę do kogla – mogla, następnie mąkę i proszek
do pieczenia, na końcu kakao.
Wylać masę do kwadratowej formy lub małej tortownicy, piec ok. 30 min. w 180 stopniach Celsjusza.
Po ostudzeniu przekroić ciasto na pół. Każdą warstwę należy zwilżyć wodą z cytryną za pomocą łyżki.
MASA KAKAOWA:
Składniki:
- 2 jajka
- 1 masło
- 150g cukru (niepełna szklanka, 200 g – szklanka)
- 2 łyżki kakao
Wykonanie:
Jajka dokładnie umyć, a następnie zmiksować z cukrem, do tego dodać
lekko rozpuszczone masło. Na końcu kakao. Aby uchronić się od salmonelli (jajka niegotowane), mieszać
masę w misce nad garnkiem z wodą (na ogniu) przez pewien czas (do pół godziny) - rada od Ani.
Przełożyć biszkopt większością masy, resztą polać wierzch, posypać
wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Za każde słowo - bardzo dziękuję.