...ostatnio rzadko bywa. Święta jednak sprawiły, że i ona tam musiała zajrzeć i chociaż kilka (naprawdę krótkich) chwil nad przygotowaniem jedzenia spędzić.
Może na pierwszy rzut oka nie wygląda apetycznie, ale smakuje naprawdę dobrze. Polecam.
Składniki:
- kapusta pekińska
- filet drobiowy
- kilka mandarynek (świeżych)
- mandarynki z puszki + sok
- spora garść orzechów włoskich
- 2-3 ząbki czosnku
- przyprawa do mięsa
- śmietana 18% lub jogurt naturalny
- opcjonalnie: 2 łyżki majonezu
Filet pokroić na drobne kawałeczki, obtoczyć w przyprawie do mięsa (lub innych ulubionych) i obsmażyć na patelni. Kapustę pekińską umyć i pokroić. Mandarynki świeże obrać i pokroić, dodać te z puszki oraz sok, który został na jej dnie. Orzechy pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko wymieszać oraz dodać sos w dowolnej konfiguracji majonezu, śmietany i jogurtu naturalnego (ja daję najwięcej śmietany). Uwaga: zaraz po przygotowaniu bardzo wyraźnie czuć smak czosnku, osobom, które go nie lubią należy zmniejszyć jego ilość albo sałatkę podać dopiero dzień później - wtedy jej smak wydaje się być łagodniejszy.
Smacznego!
Wow. Czosnek i mandarynki razem. Dwa najlepsze smaki ever. Muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńO,tak, też jestem miłośniczką jednego i drugiego. :)
OdpowiedzUsuń