Składniki:
2 jajka
2 szklanki mąki
0,5 szklanki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
2 jabłka
2 jajka
2 szklanki mąki
0,5 szklanki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
2 jabłka
garść rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
miód do smaku (lub pół szklanki cukru - tak na moje oko)
1 łyżeczka cynamonu
miód do smaku (lub pół szklanki cukru - tak na moje oko)
ew. przyprawy (gałka muszkatołowa, przyprawa do piernika)
Wykonanie:
Nastawić piekarnik na 180
stopni. W jednej misce połączyć wszystkie sypkie składniki i
wymieszać. Do drugiej miski wrzucić jajka, mleko, olei i wymieszać. Następnie
dodać składniki mokre do suchych (ważna kolejność). Do całości dodać miód lub cukier i wymieszać. Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę, dodać do
ciasta. Ciasto wlać do foremek na babeczki i piec ok. 30 min. (do momentu aż się ładnie zarumienią).
Przepis pochodzi stąd.
Wygladają fantastycznie!
OdpowiedzUsuńSmakują lepiej. ;)
Usuń